30 Μαρ 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ








2η Ιστορία : Άνδρας ή γυναίκα λαμβάνει κάτι πολύ σημαντικό

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
12 Ιανουαρίου 1945

Η μέρα που ξημέρωσε δεν θα ήταν συνηθισμένη.Αυτήν την σκέψη υιοθέτησε η Μαρία με το που άνοιξε τα βλέφαρά της.Και όχι αδίκως.Στην άλλη άκρη του κρεβατιού της την περίμενε μια έκπληξη.Ένα κίτρινο δέμα υπογεγραμμένο από άγνωστο αποστολέα προς εκείνη.Ποιος να της το άφησε εκεί άραγε;Η πιο πιθανή εκδοχή ήταν να το βρήκε ο πατέρας της στην εξώπορτα και να το έφερε εκείνος μέχρι εκεί, προτού αναχωρήσει τα ξημερώματα για την χώρα.Ποιος να ήταν ο αποστολέας γιατί ο παραλήπτης σύμφωνα με την διεύθυνση και το ονοματεπώνυμο ήταν ο σωστός.Μαρία Δελόνγκη.Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της επαρχίας,κάθε είδους αλληλογραφία έπρεπε να ήταν συστημένη.Μετά την εφιαλτική περίοδο της Κατοχής,το φαινόμενο της λογοκρισίας κυβερνούσε τόσο την δημοκρατία όσο και την ελευθερία του λόγου των κατοίκων του νησιού.Πόσο μάλλον όταν η διεύθυνση μίας παραλαβής αφορούσε άμεσα ή έμμεσα τον ίδιο τον δήμαρχο των Κυκλάδων.Όποιο πρόσωπο ηγείται της εξουσίας στην πρωτεύουσα κυριαρχεί σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών, στις Κυκλάδες.
Δεν μπορούσε να περιμένει τον πατέρα της να επιστρέψει από τα καθήκοντά του για να της επιτρέψει να ανοίξει το δέμα και ας ήταν ανήλικη.Και αν καθυστερούσε θα βασανίζονταν από την αγωνία της.Θα επινοούσε κάποια δικαιολογία αργότερα για να του ρίξει στάχτη στα μάτια.
Σχεδόν με μανία,σκίζει το δέμα με όλη της την δύναμη και καθώς τα κίτρινα κομμάτια πεταγόντουσαν δίπλα και κάτω από το κρεβάτι,απέμειναν στα χέρια της δύο βιβλία.
Ένα τόμο της ψυχολογίας και άλλον έναν διαφορετικής θεωρητικής κατεύθυνσης,της φιλοσοφίας.Στην προσπάθειά της να τα ξεφυλλίσει για να πάρει μια γενική ιδέα για το περιεχόμενο του κάθε τόμου,βρήκε ενσωματωμένη μια επιστολή.Το βλέμμα της χοροπηδούσε πάνω στις γραμμές που κάποτε γράφτηκαν με πένα. για να συνειδητοποιήσει την ταυτότητα του αποστολέα:

Προς την συμμαθήτριά μου.


Αγαπητή Μαρία,


Σου ζητάω ταπεινά συγνώμη για την χτεσινή μου αναβολή στο να συναντηθούμε.Γνωρίζω πως κάθε συνάντησή μας αποτελεί πηγή έμπνευσης και δώρο τόσο για σένα όσο και για μένα.
Μέσα από την επαφή μας, δεν μαθαίνεις μόνο εσύ αλλά και εγώ με την σειρά μου.Πως να μένεις πάντα παιδί,να έχεις την έμφυτη περιέργεια να αναζητάς την αλήθεια μέσα από την γνώση των καταστάσεων που προκύπτουν στην καθημερινότητα.Βαθιά μέσα μου αυτή η αλήθεια τρεμοσβήνει.Έμεινα με τις γνώσεις και έχασα το παρόν για να σκέφτομαι,το μέλλον για να ελπίζω.


Με λυπεί αφάνταστα όμως ότι συνδέεις την πηγή των γνώσεων μέσα από μένα και δεν ανοίγεις τα μάτια σου,όλες σου τις αισθήσεις σου, να τις αντιληφθείς.Να είσαι σίγουρη πως η μόρφωση δεν κρύβεται μέσα στις σελίδες κάποιου βιβλίου αλλά φανερά και αναμφισβήτητα έξω από από αυτές.
Η ψυχολογία ως γνώση είναι για να γνωρίζεις πως σκέφτονται και πως δρουν οι άνθρωποι τριγύρω σου και η φιλοσοφία για το πως μπορούν να αναρωτιούνται.


Δεν έχω να σου διδάξω κάτι που δεν ξέρεις αλλά να σου επισημάνω γεγονότα και αξίες που δεν αντιλαμβάνεσαι.
Έγινες μητέρα,έφερες ένα παιδί στον κόσμο.Δεν έχει σημασία η φύση της πράξης αλλά το αποτέλεσμα της.Έκανες μια οικογένεια ευτυχισμένη δίνοντάς το σε ανθρώπους που θα το προσέχουν και θα το αγαπάνε.
Χρόνια παρακαλούσα να λάβω εξ ουρανού, ένα παρόμοιο δώρο και ας έβλεπα όλη την αγάπη και την λατρεία μέσα από τα μάτια του συζύγου μου που δεν πήρε πότε μορφή αλλά είχε ουσία.Ανάμεσα στις δυο μας εσύ είσαι η ευλογημένη.Δεν μπορώ λοιπόν να διδάξω καινούργιες αξίες και θεωρίες που δεν μπορώ στα μάτια σου να πραγματοποιήσω.Κάθε φορά που με κοιτάς,θα νιώθω τόσο αποτυχημένη.
Μην παρεξηγήσεις σε παρακαλώ τα όποια λεγόμενά μου.Δεν είναι δικαιολογίες,μόνο αφορμές.
Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου,την κάθε φράση,την κάθε λέξη αυτής της επιστολής όταν θα αρχίσεις να εφησυχάζεσαι ότι δεν αποκτάς άλλη γνώση,όταν αναρωτιέσαι ποιο είναι το μέγεθός της.

Ψάξε μέσα σου όταν θα θέλεις να με ξανασυναντήσεις.
Υπάρχει η γέφυρα της ψυχής μου μέσα εκεί,όπως και εσύ υπάρχεις μέσα μου.

Και να θυμάσαι πως στον κύκλο της ζωής, κανείς δεν είναι δάσκαλος μα μόνο μαθητής.Όσο θα μένεις ταπεινή τόσο θα ανυψώνεσαι.θα αναμορφώνεσαι.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη και σου ζητάω σαν χάρη να προσέχεις τον εαυτό σου.

Με αγάπη

Αφροδίτη



Με δάκρυα στα μάτια,η Μαρία διαβάζοντας και την τελευταία γραμμή έβγαλε με έναν αναστεναγμό την πίκρα και την αγωνία που είχε φωλιάσει σαν πουλί μέσα στην ψυχή της και το ελευθέρωσε να φύγει μέσα από το παράθυρο της κάμαρης της.
Πήρε ένα φύλλο χαρτί,αντέγραψε την επιστολή προσθέτοντας μόνο το όνομά της καθώς και την δική της αλήθεια ως δικαιολογία της απομάκρυνσής της από το σχολείο και με το ποδήλατό της κατευθύνθηκε προς το ταχυδρομείο για να αποστείλει την επιστολή στην διεύθυνση του σχολείου.Όχι σαν εκδίκηση αλλά σαν μαθητεία για όσους πρεσβεύουν πως η κάθε σημαντική γνώση ή αλήθεια, μαθαίνεται μόνο σε μια αίθουσα και πίσω από τα θρανία.

Έκλεισε τα μάτια της και προσευχήθηκε να είναι η δασκάλα της ευτυχισμένη και πήρε τον δρόμο της επιστροφής ανακτώντας και πάλι τα φτερά της προς την γνώση και την ολοκλήρωσή της.



6 σχόλια:

Prisoned Soul είπε...

Ομολογώ καλή μου πως τέτοια εξέλιξη δεν την φανταζόμουν...
Που να φανταστώ πως όταν η Μαρία περίμενε την Αφροδίτη εκείνη την "αποχαιρετούσε" στέλνοντάς της κάτι τέτοιο...
Αυτό πάντως σίγουρα το χρειαζόταν. Ηταν το καλύτερο μάθημα που θα μπορούσε να δεχθεί ως πομπός. Ένα μάθημα ζωής...

Aurangel είπε...

@Prisoned Soul
Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Έτσι είναι όμως η ζωή.Γεμάτη αναπάντεχες στιγμές και μαθήματα.

Κάθε άνθρωπος που παρουσιάζεται στον δρόμο μας έρχεται για να μας δώσει ένα μάθημα ζωής.Ακόμη και αν δεν τον ξαναδούμε ποτέ,πρέπει να κρατάμε στην καρδιά και στο μυαλό μας,τα λόγια και τις διδαχές αυτής της καίριας συνάντησης.

Εύχομαι ολόψυχα σε σένα και στην οικογένειά σου,καλή Ανάσταση!

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!
Έτσι είναι!
Μια έκπληξη δεν μπορέι να είναι πάντοτε καλή..

Aurangel είπε...

@Hfaistiwnas
Καλησπέρα και σε σένα καρδιά μου.
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.
κάθε έκπληξη και μία πρόκληση.

Σου εύχομαι ολόψυχα,Καλή Ανάσταση σε κάθε τομέα της ζωής σου!
Φιλιά Πασχαλινά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))

Aurangel είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Χρόνια πολλά καλέ μου!
Χριστος Ανέστη.
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!