6 Απρ 2008

ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΜιας που τον τελευταίο καιρό η ζωή μου, μοιάζει σαν παραμύθι αποφάσισα να σας διηγηθώ και εγώ κάτι, που πιστεύω ότι θα σας αγγίξει, όσο τίποτ'άλλο,αφού στα περισσότερα καταθέτουμε την ίδια την ψυχή μας.

"Υπάρχει ένας μύθος, που λέει ο Απουλήιος, για την κόρη ενός βασιλιά, την Ψυχή, τόσο όμορφη, ώστε οι άνθρωποι άρχισαν να τη θαυμάζουν και να τη λατρεύουν, λησμονώντας ακόμη κι αυτήν την Αφροδίτη.
Βλέποντας τα ιερά της να ερημώνονται, η θεά ζήτησε από το γιο της, τον Έρωτα, να τιμωρήσει αυτήν τη θνητή, κάνοντάς την να ερωτευτεί τον πιο αποκρουστικό άντρα του κόσμου. Πράγματι, ο Έρωτας πήγε στην κάμαρα της κόρης· εκτός από τα θανάσιμα βέλη του, είχε μαζί του και δύο κεχριμπαρένια δοχεία – το ένα με το πικρό νερό της λύπης και το άλλο με το γλυκό νερό της χαράς.

Η Ψυχή κοιμόταν κι εκείνος έσταξε στα χείλη της μερικές σταγόνες πικρό νερό – όμως, η ομορφιά της άρχισε να τον αιχμαλωτίζει. Ίσα που την άγγιξε με την άκρη του βέλους του· εκείνη ξύπνησε· δεν μπορούσε να τον δει, όμως εκείνος είδε τα μάτια της και μαγεμένος από εκείνο το βλέμμα έστρεψε κατά λάθος το ίδιο του το βέλος στον εαυτό του. Έχοντας πέσει θύμα της δύναμής του, ο Έρωτας ράντισε με το γλυκό νερό τα μαλλιά της Ψυχής, θέλοντας να επανορθώσει το κακό που της είχε κάνει.
Καθώς περνούσε ο καιρός, η Ψυχή εξακολουθούσε να προκαλεί το θαυμασμό και τη λατρεία των ανθρώπων. Όμως, κανείς δεν την ερωτεύτηκε, κανείς δεν ζήτησε να την παντρευτεί. Απελπισμένοι οι γονείς της πήγανε στο Μαντείο των Δελφών· και ο Απόλλωνας, δασκαλεμένος από τον Έρωτα, έδωσε τον τρομερό χρησμό του:
«η Ψυχή δεν προορίζεται για γυναίκα κανενός θνητού· ο άντρας της την περιμένει στην κορυφή ενός βουνού, και είναι ένα αποκρουστικό τέρας, που κανείς, ούτε θνητός ούτε αθάνατος, δεν μπορεί να του αντισταθεί».

Ο χρησμός προκάλεσε θλίψη, όμως ποιος θα μπορούσε να αγνοήσει τα λόγια του θεού; Ο γάμος ετοιμάστηκε μέσα σε ατμόσφαιρα πένθιμη, όλος ο λαός συνόδεψε με θρήνους τη νύφη στην κορυφή του βουνού και την άφησε εκεί μόνη της. Κι ενώ εκείνη περίμενε κλαίγοντας την εκπλήρωση του χρησμού, ο Ζέφυρος τη σήκωσε απαλά από τη γη και την έφερε σε μια ανθισμένη κοιλάδα. Η κόρη αποκοιμήθηκε αποκαμωμένη κι όταν ξύπνησε, περπάτησε τριγύρω και είδε μπροστά της ένα λαμπρό παλάτι, που φαινόταν πως δεν το είχαν φτιάξει χέρια θνητού.
Γοητευμένη, μπήκε στις εξαίσιες αίθουσες κι άκουσε μια φωνή να της λέει πως ό,τι έβλεπε ήταν δικό της και πως αυτό θα ήταν το σπίτι της από δω και πέρα.
Αργά τη νύχτα, έφτασε και ο κύριος του παλατιού· η Ψυχή δεν μπορούσε να τον δει, όμως, καθώς έγειρε δίπλα της κι άρχισε να της μιλάει τρυφερά, όλοι της οι φόβοι εξαφανίστηκαν·
ήξερε πως ο άντρας της δεν μπορεί να ήταν ένα αποκρουστικό τέρας, αλλά εκείνος που χρόνια περίμενε και ονειρευόταν.Δεν πέρασε καιρός και η Ψυχή άρχισε να νιώθει νοσταλγία για την οικογένειά της. Ζήτησε, λοιπόν, από τον άντρα της να της επιτρέψει να δεχτεί τις δυο της αδελφές και να τους δείξει πόσο ευτυχισμένα ζούσε. Εκείνος προσπάθησε να την αποτρέψει, προειδοποιώντας την για τις συμφορές που θα ακολουθούσαν.
Όμως δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί για πολύ στα δάκρυα και στις ικεσίες της και τελικά υπέκυψε, αφού προηγουμένως την έβαλε να του υποσχεθεί πως, ό,τι κι αν γινόταν, δεν θα επιχειρούσε ποτέ να τον δει. Έτσι, την άλλη μέρα, ο Ζέφυρος μετέφερε στο παλάτι τις δύο αδελφές της Ψυχής. Η αρχική τους χαρά για την ευτυχία της δεν άργησε να μετατραπεί σε ζήλια· κι όταν την κατάφεραν να τους πει ότι δεν είχε δει ποτέ τον άντρα της, βρήκαν τον τρόπο να καταστρέψουν αυτήν την ευτυχία. Της υπενθύμισαν τον χρησμό και την έπεισαν ότι το αποκρουστικό τέρας που μοιραζόταν τις νύχτες το κρεβάτι της δεν θ’ αργούσε να την σκοτώσει:
«Καλύτερα, λοιπόν, να τον σκοτώσεις πρώτη εσύ· πάρε αυτό το μαχαίρι, και όταν αποκοιμηθεί, κάρφωσέ το στην καρδιά του».


Έφυγαν, αφήνοντάς την να παλεύει με τους αναγεννημένους φόβους της και με την αίσθηση ότι δεν μπορεί να ήταν αληθινά τα λόγια τους. Ξεχνώντας τις προειδοποιήσεις του και τις υποσχέσεις της, τον περίμενε ν’ αποκοιμηθεί κι ύστερα πήρε ένα λυχνάρι και το μαχαίρι και έσκυψε από πάνω του, αποφασισμένη να τον σκοτώσει, αν η μορφή του ήταν τερατώδης. Αλλά, αντί για το αποκρουστικό τέρας, είδε τον ομορφότερο από τους θεούς· το μαχαίρι της έπεσε από τα χέρια και καθώς έγειρε για να τον δει καλύτερα, μια σταγόνα καυτό λάδι από το λυχνάρι έπεσε στον ώμο του. Άνοιξε τα μάτια του, την κοίταξε και χωρίς να πει λέξη πέταξε έξω από το παράθυρο. Εκείνη προσπάθησε να τον ακολουθήσει, αλλά έπεσε στο χώμα – εκεί πεσμένη τον άκουσε να της λέει
«Έτσι λοιπόν ανταποδίδεις την αγάπη μου; Πήγαινε στις αδελφές σου, αφού προτίμησες τις συμβουλές τους από μένα. Η μοναδική σου τιμωρία είναι ότι ποτέ πια δεν θα με ξαναδείς: η αγάπη δεν μπορεί να ζήσει με την καχυποψία». Κι έφυγε.


Κανένας θρήνος, κανένας λόγος μετάνοιας, καμιά ικεσία δεν μπόρεσαν να τον λυγίσουν. Το παλάτι και η ανθισμένη κοιλάδα εξαφανίστηκαν σαν μην είχαν ποτέ υπάρξει και η Ψυχή απόμεινε μόνη της σ’ έναν ερημωμένο τόπο.

Τον είχε προδώσει. Τα είχε χάσει όλα. Έπρεπε να τιμωρηθεί, αλλά όχι έτσι, όχι με μια ζωή χωρίς τον Έρωτα. Αποφάσισε να γυρίσει όλον τον κόσμο, αναζητώντας τον.
Περπατούσε μέρες και νύχτες, χωρίς τροφή και νερό, τα ρούχα της κουρελιάστηκαν, το σώμα της γέμισε πληγές· αλλά δεν την ένοιαζε – ήθελε μόνο να τον βρει, να του ζητήσει να τη συγχωρέσει, κι αν εκείνος δεν μπορούσε, να της χάριζε τουλάχιστον τον θάνατο. Κάποτε έφτασε σ’ έναν ναό και σκέφτηκε ότι ίσως εκεί να έβρισκε τον αγαπημένο της. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα, που συγκινήθηκε από τις προσευχές της δύστυχης κοπέλας και τη συμβούλεψε να πάει στην Αφροδίτη, να υποταχτεί στο θέλημά της και να της ζητήσει συγχώρεση.
Γεμάτη αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να εξευμενίσει την τρομερή θεά, η Ψυχή ακολούθησε τη συμβουλή.


Η Αφροδίτη τη δέχτηκε αλλά η όψη της δεν προμήνυε τίποτα καλό. Της μίλησε με περιφρόνηση και της είπε πως αν θέλει να κερδίσει τον Έρωτα, θα πρέπει να περάσει αρκετές δοκιμασίες. Ύστερα την οδήγησε στον αποθήκη, της έδειξε ένα τεράστιο σωρό από μικρούς σπόρους και τη διέταξε να τους έχει ξεχωρίσει μέχρι το βράδι. Όταν έμεινε μόνη, η Ψυχή άρχισε να θρηνεί με τέτοια απόγνωση, ώστε τα μυρμήγκια τη λυπήθηκαν και μαζεύτηκαν κατά εκατοντάδες γύρω από τους σπόρους· πριν βραδιάσει, η διαταγή της Αφροδίτης είχε εκτελεστεί.Η δεύτερη δοκιμασία δεν ήταν λιγότερο δύσκολη. Η θεά έδειξε στην Ψυχή τις όχθες ενός ποταμού όπου έβοσκαν χρυσόμαλλα πρόβατα και διέταξε να της φέρει λίγο από το πολύτιμο μαλλί τους. Καθώς η κοπέλα πλησίαζε στον ποταμό, άκουσε τα καλάμια να της ψιθυρίζουν πως, αν περίμενε να έρθουν τα πρόβατα να πιουν νερό, θα μπορούσε έπειτα να μαζέψει το μαλλί που θ’ απέμενε στα κλαδιά των γύρω θάμνων.
Αλλά το χρυσό μαλλί δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τη μανία της Αφροδίτης. Έδωσε, λοιπόν, στην Ψυχή ένα άδειο κουτί και τη διέταξε να πάει στον Άδη, να παρουσιαστεί στην Περσεφόνη και να της πει:
«Η κυρά μου, η Αφροδίτη, σε παρακαλεί να της στείλεις λίγη από την ομορφιά σου, επειδή φροντίζοντας τον πληγωμένο γιο της έχασε ένα μέρος από τη δική της».


Σίγουρη πια για τη μοίρα της, η Ψυχή κίνησε για τον κόσμο του Ερέβους. Και πάλι, μια φωνή την καθοδήγησε πώς θα βρει το δρόμο για το βασίλειο του Πλούτωνα, πώς θα αποφύγει τους κινδύνους και πώς θα περάσει με ασφάλεια από τον Κέρβερο· και τη συμβούλεψε να μην ανοίξει για κανένα λόγο το κουτί που θα της έδινε η Περσεφόνη.
Η αρχόντισσα του Κάτω Κόσμου δεν αρνήθηκε το αίτημα της Αφροδίτης, κι έτσι η Ψυχή ολοκλήρωσε κι αυτή τη δοκιμασία. Αλλά, καθώς επέστρεφε, ξέχασε την τελευταία συμβουλή και άνοιξε το κουτί, με σκοπό να πάρει λίγη από την ομορφιά της θεάς, ώστε να μην εμφανιστεί άσχημη μπροστά τον αγαπημένο της Έρωτα.
Το κουτί ήταν άδειο – ή τουλάχιστον η Ψυχή δεν είδε τίποτα· όμως, σχεδόν αμέσως έπεσε στα μισά του δρόμου, βυθισμένη σ’ έναν περίεργο ύπνο – επειδή, η Περσεφόνη είχε βάλει μέσα στο κουτί τον Ύπνο της Στυγός.

Όλον αυτόν τον καιρό, ο Έρωτας ήταν σχεδόν φυλακισμένος στο παλάτι της μητέρας του, μέχρι να επουλωθεί πληγή του. Τη στιγμή που η Ψυχή υπέκυπτε στην περιέργειά της, εκείνος είχε πια ανακτήσει τις δυνάμεις του· βρίσκοντας ένα παράθυρο που είχε ξεχαστεί μισάνοιχτο, πέταξε έξω για να βρει την αγαπημένη του, αφού του ήταν αδύνατο να παρατείνει άλλο την τιμωρία της. Την είδε πεσμένη στο χώμα και την άγγιξε με την άκρη του αργυρού του βέλους:
«Για άλλη μια φορά σε νίκησε η περιέργειά σου» της είπε· «ωστόσο, κάνε την παραγγελία της μητέρας μου και θα φροντίσω εγώ για τα υπόλοιπα».
Πράγματι, η Ψυχή παρέδωσε το κουτί στην Αφροδίτη, ενώ ο Έρωτας παρουσιάστηκε στον Δία και ζήτησε τη μεσολάβησή του. Σε λίγο, ο Ερμής έφερε την Ψυχή στον Όλυμπο, ενώπιον των θεών, και της προσέφερε ένα ποτήρι αμβροσία, λέγοντας: «Πιες το, Ψυχή, και θα γίνεις αθάνατη· ο Έρωτας ποτέ δεν θα ξεφύγει από αυτόν τον δεσμό, και οι γάμοι σας θα είναι αιώνιοι».
Κι έτσι, μετά από λάθη και δοκιμασίες, η Ψυχή ενώθηκε για πάντα με τον Έρωτα, κερδίζοντας το δώρο της αθανασίας".


(ΈΡΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ-ΙΟΥΛΙΑ ΠΙΤΣΟΥΛΗ)

19 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ωραία ιστορία... πρέπει να περάσει πολλά μια ψυχή για να βρει τον προορισμό της..

"ζαχαρούλα.." είπε...

..υπέροχη ιστορία... ο δρόμος είναι πάντα μακρύς μέχρι το τέλος... μόνο να μην κουραστούμε!!!

Unknown είπε...

...η ψυχή με τη μορφή γυναίκας κι ο έρωτας άντρα φτιάχνουν παραμύθι...

...με γεύση γλυκόπικρη, σχεδόν πραγματική...

...γιατί έτσι είναι τα παραμύθια. Ξέρεις πως υπάρχουν εδώ, εκεί, αλλού...Και πάντα ζωντανεύουν για να μας θυμίζουν πως σαν κλείνουμε τα μάτια παίζουν στο τώρα...

Φιλιά βρόχινα...

Aurangel είπε...

@Hfaistiwnas
Καλημερούδια και καλή εβδομάδα.
Όμορφη ιστορία όντως.Μυθοπλασία μεν, αλλά έχει ωραία νοήματα δε.
Δεν είναι τυχαίο που προέρχεται από την ίδια συγγραφέα.
Και το βιβλίο είναι τέλειο.
Angel kiss

@"ζαχαρούλα.."
Εγώ τί να πώ...Τα είπες όλα μόνη σου καρδιά μου.
Συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με το προηγούμενο κείμενο.
Μου φάνηκε ελκυστική σαν ιστορία.
Γλυκιά και σκληρή ταυτόχρονα.
Ένας ατελείωτος δρόμος της ψυχής, μέχρι να βγεί απ'το τούνελ.
Καλή εβδομάδα ψυχή μου.
Να'σαι καλά.
Ανοιξιάτικα φιλιά


@Νεράιδα της βροχής
Καλημερούδια κουκλίτσα.
Δεν υπάρχει έρως χωρίς ψυχή, και ψυχή χωρίς έρωτα!!!
Είναι αλληλένδετο!!!
Φιλάκια πολλά

Negma είπε...

Τι όμορφη ιστορία...

Μάλλον κουβαλάω πολύ χειρότερο κάρμα από αυτό της Ψυχής, γιατί δεν δείχνει να με συγχωρεί εμένα ο Έρωτας... Παραμένει κρυμμένος και με τιμωρεί...

Φιλούμπες (ψιλοπικραμένες, σόρυ...)

Γωγώ Πακτίτη είπε...

ένα παραμύθι που κρύβει
πραγματικότητα...

καλησπέρα και καλή βδομάδα...:)

naya είπε...

Κ περναει πολλα η Ψυχη.
Θλιψη,προδοσια,περιεργεια,μοναξια,απογνωση,λαθη..
Τι ωραιο παραμυθι,δεν την γνωριζω τη συγγραφεα αλλα μου κινησε το ενδιαφερον!
Καλησπερα!:)

Aurangel είπε...

@Negma
Καλημέρα κοριτσάρα μου γλυκιά.
Σε νιώθω, να ξέρεις!!!
Απλά, κάποιοι σημαδιακοί έρωτες, έχουν εισχωρήσει στα βάθη της ψυχής μας, και είναι δύσκολο να τους βγάλουμε από κεί.
Θέλει αγώνα φιλενάδα!!!
Angel kiss

Aurangel είπε...

@Γωγώ Πακτίτη
Καλημερούδια γλυκά!!!
Ελπίζω να είσαι καλά.
Όσον αφορά το παραμύθι, κάποιες στιγμές για να αφομοιώσουμε κάτι καλύτερα, ένα ηθικό δίδαγμα πρέπει να το απορροφήσουμε μέσα από μια ιστορία ώστε μέσω του μυθοπλαστικού στοιχείου να καταλήξουμε στο τί θα κρατήσουμε και τί όχι.
Η συγγραφέα αυτή, έχει τον τρόπο να το πετύχει.
Ελπίζω να κράτησες κάτι ουσιώδες και ανεκτίμητο, ναι?
Angel kiss

Aurangel είπε...

@Naya
Καλωσήρθες κοριτσάκι μου εδώ.
Ελπίζω να σου αρέσει η θαλπωρή του αγγελικού μου σπιτιού.
Απέδωσες πολύ λίγα από τα μαθήματα που βιώνει η ανθρώπινη ψυχή, μέχρι να φτάσει στην πατρίδα, ή μέχρι να δοθεί ολοκληρωτικά αν θες στην μαγεία του έρωτα.
Όμορφο βιβλίο και αυτό.
Προορίζεται για τις ευαίσθητες ψυχές.
Σου εύχομαι να το διαβάσεις, και να είναι η αιτία που θα αναθεωρήσεις πολλά όσον αφορά την αγάπη, και τον αληθινό έρωτα.
Να περνάς για βόλτα.Ναι?
Angel kiss

Sogian είπε...

Πολύ όμορφο, κοριτσάκι. Πολύ καλά έκανες και επέλεξες να μας μεταφέρεις λίγο στο παραμυθένιο σκηνικό...

Αλλά αν η Ψυχή πρέπει να πιει την αμβροσία για να γίνει αθάνατη και να βιώσει τον Έρωτα, δε θέλω... Προτιμώ να μάθει από τον έρωτα, να τον "ζει" και να τον "βλέπει". Και στο τέλος να πεθάνει γεμάτη και σίγουρη πως τελικά έπαιξε και δεν έχασε.

Φιλί.

"ζαχαρούλα.." είπε...

..καλημέρα...!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aurangel είπε...

@ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ
Καλημέρα Αγαπούλα.
Ελπίζω να είσαι καλά.
Μου αρέσει το υποκειμενικό σου πρίσμα για την έκβαση του μύθου της ψυχής.
Εσύ αποφασίζεις καρδιά μου.
κατά τ'άλλα όλα καλά?
Ελπίζω να ρέει καλά η εβδομάδα.
Angel kiss

Aurangel είπε...

@"ζαχαρούλα.."
Καλημερούδια Ζαχαρούλα μου!!!
Εύχομαι να έχεις μια αξέχαστη ημέρα.
Angel kiss

Githrow Love είπε...

Η περιπέτεια της Ψυχής στην αναζήτηση του Έρωτα.
Τέλειος μύθος!

Ελπίζω να μην κάνω πάλι τα ίδια λάθη, να μην ξαναπέσω στις ίδιες παγίδες.

Thank you! :)

Aurangel είπε...

@Githrow Love
Καλημέρα καταρχάς.
Καλωσήρθες εδώ.
Αν πιάνουμε τον έρωτα με την λογική, προσπαθησούμε να τον συγκρατήσουμε μπορεί να χάσουμε κάτι που άξιζε να το ζήσουμε.
Όπότε μην αντιστέκεσαι.
Ο χρόνος θα δείξει αν άξιζε στην τελική ή όχι.
Have a nice weekend.
Angel kiss

Ανώνυμος είπε...

尋人,微風成人,聊天室,情趣商品,情色文學,AIO,色情,麻將大悶鍋,遊戲基地,情色論壇,080視訊聊天室,做愛影片,運動彩卷,成人光碟,交友,視訊聊天室,18成人,成人影城,巨乳,搓麻將,六合彩,AV女優,抓姦,自拍,好玩遊戲區,愛情公寓,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,中古車,徵信公司,豆豆聊天室

Aurangel είπε...

@阿
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα.
Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες εδώ.

Ανώνυμος είπε...

伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,台灣論壇,plus論壇,plus,維克斯論壇,情色論壇,性愛,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲